Aktualności

  • Melon – soczysty owoc pełen zdrowia i orzeźwienia!

    Melon – soczysty owoc pełen zdrowia i orzeźwienia!

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o melonie! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Wykład Pani dr Sue Mckay pt. Enabling Better Health via the Gut Microbiome with Pectic Polysaccharides

    Z przyjemnością informujemy, że 13 października dr Sue McKay, Manager ds. Żywienia i Zdrowia w NutriLeads, wygłosi dla nas prelekcję 🙂 NutriLeads to firma, której celem jest redefinicja innowacji w branży żywności funkcjonalnej, napojów i suplementów diety poprzez oparte na badaniach naukowych składniki pochodzenia roślinnego, które stwarzają nowe możliwości wyróżnienia produktu. W odpowiedzi na zapotrzebowanie…


  • From Fiber to Flavor – The Many Benefits of Pears ☺️

    From Fiber to Flavor – The Many Benefits of Pears ☺️

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at a pear! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB#team#structure#mechanics#biomaterials#research#science#agrophysics#PAS#Lublin#Poland#news#science#society #project#ministry#science#education#opportunity#academic#research#program#inspiration#proud#progress#network#development#journey#experience#exploration  Video: https://www.pexels.com/  Voice-over: https://ttsmaker.com/pl


  • Dlaczego warto chrupać marchewkę codziennie? Oto 5 powodów!

    Dlaczego warto chrupać marchewkę codziennie? Oto 5 powodów!

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o marchewce! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Prof. Artur Zdunek z wykładem na temat metod ekstrakcji polisacharydów ze ścian komórkowych oraz ich charakterystyki w ramach IX Szkoły Inżynierii Systemów Biotechnicznych

    Prof. Artur Zdunek z wykładem na temat metod ekstrakcji polisacharydów ze ścian komórkowych oraz ich charakterystyki w ramach IX Szkoły Inżynierii Systemów Biotechnicznych

    Jako kolejne wydarzenie w dość intensywnym wrześniu naszego Zespołu, Artur Zdunek uczestniczył w IX Szkole Inżynierii Systemów Biotechnicznych, która odbyła się w dniach 24–27 września 2025 r. w Guzowym Piecu 🙃 Podczas konferencji Artur wygłosił prezentację na temat metod ekstrakcji polisacharydów ze ścian komórkowych oraz ich charakterystyki — krótki przegląd naszego szerokiego doświadczenia i najnowszych…


  • Wykład Pana Prof. Artura Zdunka pt. Content of pectin, cellulose and dietary fibre in fruit and vegetables available on market w ramach konferencji międzynarodowej pt. The International Conference “Food in a Sustainable World”

    Wykład Pana Prof. Artura Zdunka pt. Content of pectin, cellulose and dietary fibre in fruit and vegetables available on market w ramach konferencji międzynarodowej pt. The International Conference “Food in a Sustainable World”

    W ramach realizacji projektu pt. Badanie i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach, Kierownik projektu, Prof. Artur Zdunek uczestniczył w konferencji międzynarodowej pt. The International Conference “Food in a Sustainable World”. Wykład Pana Prof. Zdunka pt. Content of pectin, cellulose and dietary fibre in fruit and vegetables available on…


  • The pineapple, with its striking appearance and sweet, tangy taste, stands as a symbol of hospitality and warmth, welcoming all with its tropical allure 😊

    The pineapple, with its striking appearance and sweet, tangy taste, stands as a symbol of hospitality and warmth, welcoming all with its tropical allure 😊

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at a pineaaple! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB#team#structure#mechanics#biomaterials#research#science#agrophysics#PAS#Lublin#Poland#news#science#society #project#ministry#science#education#opportunity#academic#research#program#inspiration#proud#progress#network#development#journey#experience#exploration  Video: https://www.pexels.com/  Voice-over: https://ttsmaker.com/pl


  • Wykład Pana dr inż. Jelle van Audenhove pt. Pectin depletion and high-pressure homogenization as tools to valorize fruit and vegetable cell wall material as potential texturizing agents

    Wykład Pana dr inż. Jelle van Audenhove pt. Pectin depletion and high-pressure homogenization as tools to valorize fruit and vegetable cell wall material as potential texturizing agents

    Jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że gościliśmy (online, niemniej jednak) dziś dr. inż. Jelle Van Audenhove z Laboratorium Technologii Żywności, Centrum Technologii Żywności i Mikrobiologii, KU Leuven W ramach wykładu na temat deplecji pektyn oraz homogenizacji wysokociśnieniowej jako narzędzi do waloryzacji ścian komórkowych owoców i warzyw w roli potencjalnych środków teksturotwórczych, Jelle przedstawił najnowsze wyniki badań nad…


  • Festiwal „Nauka z pałacem w tle”

    Festiwal „Nauka z pałacem w tle”

    20 września mieliśmy kolejną okazję podzielić się naszą pasją do nauki z szerszą publicznością podczas XXII Festiwalu Nauki w Pałacu w Jabłonnie 🙂 Członkowie naszego Zespołu – Vadym Chibrikov, Artur Zdunek – zaprezentowali krótkie interaktywne ekspozycje w ramach projektu Nauka dla Społeczeństwa II, a mianowicie: Dziękujemy za możliwość podzielenia się naszą działalnością naukową ze społecznością 🙃…


  • Limonka, choć mała, symbolizuje moc natury — intensywna, pełna energii i świeżości 🙂

    Limonka, choć mała, symbolizuje moc natury — intensywna, pełna energii i świeżości 🙂

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o limonce! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Pokazy dotyczące zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach w ramach Lubelskiego Festiwalu Nauki

    Pokazy dotyczące zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach w ramach Lubelskiego Festiwalu Nauki

    Naukowa podróż podczas Lubelskiego Festiwalu Nauki!W dniach 15–17 września 2024 r. mieliśmy ogromną przyjemność uczestniczyć w Lubelskim Festiwalu Nauki (https://lnkd.in/drSSTTna) Podczas tego wyjątkowego wydarzenia otworzyliśmy drzwi naszych laboratoriów i przygotowaliśmy serię festiwalowych pokazów dotyczących zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach: FibreApp – droga pełna zdrowych i świeżych wyborówPrezentacja ukazuje ukryty świat polisacharydów w owocach i warzywach…


  • The potato, simple yet profound, embodies the beauty of resilience, offering nourishment in its many forms to cultures across the world 🙂

    The potato, simple yet profound, embodies the beauty of resilience, offering nourishment in its many forms to cultures across the world 🙂

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at potatoes! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB#team#structure#mechanics#biomaterials#research#science#agrophysics#PAS#Lublin#Poland#news#science#society #project#ministry#science#education#opportunity#academic#research#program#inspiration#proud#progress#network#development#journey#experience#exploration  Video: https://www.pexels.com/  Voice-over: https://ttsmaker.com/pl


  • Koper jest bogaty w witaminę C, minerały i błonnik, stanowiąc nie tylko przyprawę, ale i naturalne wsparcie dla zdrowia układu trawiennego

    Koper jest bogaty w witaminę C, minerały i błonnik, stanowiąc nie tylko przyprawę, ale i naturalne wsparcie dla zdrowia układu trawiennego

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o koperze! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Radishes are a source of vitamins, minerals, and fiber, with their slightly spicy taste promoting digestion and refreshing the body

    Radishes are a source of vitamins, minerals, and fiber, with their slightly spicy taste promoting digestion and refreshing the body

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at a radish! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB#team#structure#mechanics#biomaterials#research#science#agrophysics#PAS#Lublin#Poland#news#science#society #project#ministry#science#education#opportunity#academic#research#program#inspiration#proud#progress#network#development#journey#experience#exploration  Video: https://www.pexels.com/  Voice-over: https://ttsmaker.com/pl


  • Kiwi, pełne witaminy C i błonnika, jest nie tylko pysznym owocem, ale także cennym wsparciem dla układu odpornościowego 🙂

    Kiwi, pełne witaminy C i błonnika, jest nie tylko pysznym owocem, ale także cennym wsparciem dla układu odpornościowego 🙂

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o kiwi! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Red grapes are rich in antioxidants, vitamins, and minerals, providing both a refreshing taste and numerous health benefits 😋

    Red grapes are rich in antioxidants, vitamins, and minerals, providing both a refreshing taste and numerous health benefits 😋

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at a red grapes! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB#team#structure#mechanics#biomaterials#research#science#agrophysics#PAS#Lublin#Poland#news#science#society #project#ministry#science#education#opportunity#academic#research#program#inspiration#proud#progress#network#development#journey#experience#exploration  Video: https://www.pexels.com/  Voice-over: https://ttsmaker.com/pl


  • Jasne winogrona to owoc prostoty i elegancji, które w swej delikatności oferują bogactwo smaku, niezbędne w każdej wyszukanej kompozycji ☺️

    Jasne winogrona to owoc prostoty i elegancji, które w swej delikatności oferują bogactwo smaku, niezbędne w każdej wyszukanej kompozycji ☺️

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o jasnym winogronie! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin…


  • The red pepper, rich in carotenoids, combines visual appeal with a mild, complex flavor profile 🙂

    The red pepper, rich in carotenoids, combines visual appeal with a mild, complex flavor profile 🙂

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at a red pepper! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB#team#structure#mechanics#biomaterials#research#science#agrophysics#PAS#Lublin#Poland#news#science#society #project#ministry#science#education#opportunity#academic#research#program#inspiration#proud#progress#network#development#journey#experience#exploration  Video: https://www.pexels.com/  Voice-over: https://ttsmaker.com/pl


  • W kształcie gruszki kryje się zmysłowa harmonia – pełnia łagodnych linii, delikatność smaku i ciepło jesiennych wspomnień 😌

    W kształcie gruszki kryje się zmysłowa harmonia – pełnia łagodnych linii, delikatność smaku i ciepło jesiennych wspomnień 😌

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o gruszce! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • A strawberry reminds us that beauty need not be loud — its charm lies in subtlety, its power in simplicity 😇

    A strawberry reminds us that beauty need not be loud — its charm lies in subtlety, its power in simplicity 😇

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at a strawberry! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB#team#structure#mechanics#biomaterials#research#science#agrophysics#PAS#Lublin#Poland#news#science#society #project#ministry#science#education#opportunity#academic#research#program#inspiration#proud#progress#network#development#journey#experience#exploration  Video: https://www.pexels.com/  Voice-over: https://ttsmaker.com/pl


  • Wykład Pani dr Viktorii Voytsekhovskiej pt.Industrial Symbiosis for the Food Processing Sector as a Sustainable Production Model in the Context of Circular Bioeconomy (FoodWaStop)

    Wykład Pani dr Viktorii Voytsekhovskiej pt.Industrial Symbiosis for the Food Processing Sector as a Sustainable Production Model in the Context of Circular Bioeconomy (FoodWaStop)

    Miło nam poinformować Państwa, że w ramach naszego projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o wartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach”, jak również w ramach projektu COST CA22134 – Sustainable Network for agrofood loss and waste prevention, management, quantification and valorisation (FoodWaStop), Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk odwiedziła Pani…


  • Grejpfrut, z pozoru surowy i cierpki, skrywa w sobie wyrafinowany smak, który docenić potrafią jedynie ci, którzy nie boją się intensywności ☺️

    Grejpfrut, z pozoru surowy i cierpki, skrywa w sobie wyrafinowany smak, który docenić potrafią jedynie ci, którzy nie boją się intensywności ☺️

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o grejpfrucie! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Tomatoes are proof that sunshine can be bottled — in jars of sauce, in soups, and in summer memories 🙃

    Tomatoes are proof that sunshine can be bottled — in jars of sauce, in soups, and in summer memories 🙃

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at tomato! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB#team#structure#mechanics#biomaterials#research#science#agrophysics#PAS#Lublin#Poland#news#science#society #project#ministry#science#education#opportunity#academic#research#program#inspiration#proud#progress#network#development#journey#experience#exploration  Video: https://www.pexels.com/  Voice-over: https://ttsmaker.com/pl


  • Wykład Pani dr inż. Marty fiedot pt. Pectin – a multi-purpose biopolymer for the production of functional materials

    Wykład Pani dr inż. Marty fiedot pt. Pectin – a multi-purpose biopolymer for the production of functional materials

    Miło nam poinformować Państwa, iż w ramach naszego projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o wartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk odwiedziła Pani dr inż. Marta Fiedot z Katedry Inżynierii i Technologii Polimerów, Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej, która wygłosiła zaproszony wykład. W ramach prelekcji pt. „Pectin –…


  • Rodzinny piknik integracyjny z nauką w tle!

    Rodzinny piknik integracyjny z nauką w tle!

    Cieszymy się z kolejnej możliwości podzielenia się naszą wiedzą! W minioną sobotę, w ramach Rodzinnego Pikniku Integracyjnego z Nauką w Tle, który odbył się na terenie Instytut Agrofizyki PAN / Institute of Agrophysics, PAS, członkowie naszego zespołu – Vadym Chibrikov oraz Artur Zdunek – zaprezentowali wyniki badań dotyczące zawartości błonnika w owocach i warzywach oraz jego korzyści prozdrowotnych. Zgromadzone dane…


  • Zanim winogrono stanie się winem, musi dojrzeć, przeżyć fermentację i przeczekać czas – jak każda dobra rzecz w życiu 🙂

    Zanim winogrono stanie się winem, musi dojrzeć, przeżyć fermentację i przeczekać czas – jak każda dobra rzecz w życiu 🙂

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o czerwonym winogronie! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin…


  • Wizyta uczniów Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickiej w Lublinie w Zakładzie Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów

    Wizyta uczniów Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickiej w Lublinie w Zakładzie Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów

    Cieszymy z wizyty kolejnych grup uczniów Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickej w naszym laboratorium! Uczniowie uczestniczyli w warsztatach na temat znaczenia pektyn i błonnika w zdrowym odżywianiu, a także mieli okazję poznać naszą nową aplikację mobilną FibreApp, która wspiera planowanie zdrowych posiłków Dziękujemy za ogromne zaangażowanie, uśmiechy i mnóstwo świetnych pytań! Takie spotkania…


  • In the quiet of the garden, zucchini grows like a secret whispered in green 🙂

    In the quiet of the garden, zucchini grows like a secret whispered in green 🙂

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at the zucchini! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB#team#structure#mechanics#biomaterials#research#science#agrophysics#PAS#Lublin#Poland#news#science#society #project#ministry#science#education#opportunity#academic#research#program#inspiration#proud#progress#network#development#journey#experience#exploration  Video: https://www.pexels.com/  Voice-over: https://ttsmaker.com/pl


  • XXX Lubelskie Warsztaty Biofizyczne (Kazimierz nad Wisłą)

    XXX Lubelskie Warsztaty Biofizyczne (Kazimierz nad Wisłą)

    Cieszymy się z kolejnej możliwości przedstawienia wyników naszych badań!  W miniony poniedziałek, w ramach XXX Lubelskich Warsztatów Biofizycznych (16–17 czerwca 2025 roku, Kazimierz nad Wisłą), Artur Zdunek zaprezentował wyniki badań dotyczące zawartości pektyn, celulozy i błonnika dietetycznego w owocach i warzywach dostępnych na rynku. Owoce i warzywa są cennym źródłem pektyny, celulozy i błonnika pokarmowego….


  • Wizyta uczniów Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickiej w Lublinie w Zakładzie Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów

    Wizyta uczniów Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickiej w Lublinie w Zakładzie Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów

    Z radością powitaliśmy gości w naszym laboratorium! Członkowie naszego zespołu – Justyna Cybulska i Vadym Chibrikov – wygłosili prezentację na temat roli pektyn i błonnika pokarmowego w diecie człowieka. Mieliśmy przyjemność porozmawiać z młodszym pokoleniem o budowie ściany komórkowej roślin oraz znaczeniu owoców i warzyw w żywieniu. Podczas wizyty nasi goście mieli okazję: Serdecznie dziękujemy…


  • W każdej cząstce ananasa ukryta jest opowieść o słońcu, morzu i tańcu palm na wietrze 🙂

    W każdej cząstce ananasa ukryta jest opowieść o słońcu, morzu i tańcu palm na wietrze :)

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o ananasie! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Prezentacja aplikacji FibreApp w ramach programu edukacji obywatelskiej Akademia Miasto (Lublin, Polska)

    Prezentacja aplikacji FibreApp w ramach programu edukacji obywatelskiej Akademia Miasto (Lublin, Polska)

    W piątek, 6 czerwca 2025 roku, członkowie naszego zespołu – Artur Zdunek i Justyna Cybulska – odbyli spotkanie dotyczące współpracy w ramach programu edukacji obywatelskiej Akademia Miasto w Lublinie. Rozmowa koncentrowała się na edukacji żywieniowej, ekologicznej i klimatycznej, a także na możliwościach wspólnego rozwijania tych tematów pomiędzy Urban Lab Lublin (https://lnkd.in/dQsV3QF2) a Instytutem Agrofizyki Polskiej…


  • Cytryna – owoc, który sprawia, że twarz robi jogę 🙂

    Cytryna – owoc, który sprawia, że twarz robi jogę :)

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o cytrynie! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • W ogrodzie ciszy cukinia rośnie bez pośpiechu, jakby wiedziała, że dobre rzeczy dojrzewają powoli 🙂

    W ogrodzie ciszy cukinia rośnie bez pośpiechu, jakby wiedziała, że dobre rzeczy dojrzewają powoli :)

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o cukinii! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Gdyby brokuły miały głos, szeptałyby: 'Jesteśmy zdrowiem w przebraniu’

    Gdyby brokuły miały głos, szeptałyby: 'Jesteśmy zdrowiem w przebraniu’

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o brokułach! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Wykład upowszechniający Pani Prof. Magdaleny Frąc w Chiba University (Japonia)

    Wykład upowszechniający Pani Prof. Magdaleny Frąc w Chiba University (Japonia)

    W dniu 18 maja 2025 roku w Chiba University w Japonii w ramach konferencji naukowej organizowanej przez Japońskie Towarzystwo Mykologiczne prof. Magdalena Frąc przedstawiła jeden z wykładów na temat mykobiomów grzybowych jako istotnych komponentów agroekosystemów wpływających na zdrowie roślin, żywności i człowieka. Podczas wydarzenia profesor Frąc promowała również projekty realizowane w IA PAN w kierowanym…


  • Przypomnijmy o borówce 🙂

    Przypomnijmy o borówce :)

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o borówce! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • 28 Piknik Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik (Warszawa, Polska)

    28 Piknik Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik (Warszawa, Polska)

    Podczas pikniku zaprezentowaliśmy pokaz pt. Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu! Opis pokazu Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu! Czy wiesz, że zdrowe odżywianie, w tym dieta bogata w błonnik, ma kluczowe znaczenie nie tylko na Ziemi, ale i w kosmosie? Bądź częścią interaktywnej przygody i odkryj aplikację, która…


  • Pamiętacie nasz projekt dotyczący badań i upowszechniania wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach?

    Pamiętacie nasz projekt dotyczący badań i upowszechniania wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach?

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o bobie! Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II” (numer projektu NdS-II/SP/0258/2023/01). Kwota dofinansowania – 1 000 000.00 PLN, całkowita wartość projektu – 1 000 000.00 PLN. Bądźcie z nami na…


  • Majowy Banana Challenge!

    Majowy Banana Challenge!

    Pamiętacie nasz projekt dotyczący badań i upowszechniania wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach? W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o bananie! Zapraszamy także do zapoznania się ze stroną internetową projektu: https://fibreapp.pl/ Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka…


  • Today, we would like to share with you funcionality of our FibreApp!

    Today, we would like to share with you funcionality of our FibreApp!

    Take a brief look on a video representing what our app can actually do! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #Lublin #Poland…


  • FibreApp is online!

    Today, we’re excited to share our new webpage dedicated to the research and dissemination of knowledge about the content of pectin, cellulose, and dietary fiber in fruits and vegetables: https://fibreapp.pl/ Here, you’ll find all the relevant information about the project, be able to test the beta version of our mobile app, and explore opportunities for…


  • Today, lets recap some updates on our project on researching and spreading knowledge about the content of pectins, cellulose, and fiber in fruits and vegetables 🙂

    Today, lets recap some updates on our project on researching and spreading knowledge about the content of pectins, cellulose, and fiber in fruits and vegetables 🙂

    As we move forward with developing our mobile application, today we’ll take a quick look at the cabbage! The project is supported by the Ministry of Science and Higher Education under the Science for Society II program (grant no. NdS-II/SP/0258/2023/01). Stay tuned so you don’t miss more updates! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science…


  • Pamiętacie nasz projekt dotyczący badań i upowszechniania wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach?

    Pamiętacie nasz projekt dotyczący badań i upowszechniania wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach?

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o bakłażanie! Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #PAS #lublin #poland…


  • Planning your activities for May? Make sure to add our expo to your list!

    Planning your activities for May? Make sure to add our expo to your list!

    On May 10, 2025, you’ll have the opportunity to join our exposition titled “Use FibreApp and you will feel as light as on the Moon!” The purpose of the presentation is to expand knowledge about the nutritional value of the dietary fiber, pectin, and cellulose derived from agricultural raw materials and their importance for human…


  • Przypomnijmy sobie znowu o naszym projekcie dotyczącym badań i upowszechniania wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach 🙂

    Przypomnijmy sobie znowu o naszym projekcie dotyczącym badań i upowszechniania wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach 🙂

    W drodze do powstania naszej aplikacji mobilnej dzisiaj krótko przypomnimy sobie o jabłku! Zapraszamy także do zapoznania się ze stroną internetową projektu: https://fibreapp.pl/ Projekt jest wspierany przez Ministry of Science and Higher Education w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (grant nr – NdS-II/SP/0258/2023/01). Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie ominąć kolejnych materiałów! #MMB…


  •  Enjoy the beauty!

     Enjoy the beauty!

    Remember our project on research and dissemination of knowledge on the content of pectin, cellulose, and dietary fiber in fruits and vegetables? We are actively gathering data, with more than 30 fruit and vegetable species have already been processed! Mobile application (even applications!) are also on the way. Checking the data, we made some videoset…


  • Sharing is caring, and so is sharing research insights!

    Sharing is caring, and so is sharing research insights!

    Recently, Artur Zdunek shared fascinating insights into the 3D printing of biomaterials inspired by plant cell walls! Artur delivered an invited lecture at the annual Workshop for Young Scientists, held at the Instytut Agrofizyki PAN / Institute of Agrophysics, PAS on Nov 18-19, 2024. Artur’s latest research is part of the recent OPUS25 program, supported…


  • Wykład „Owoce pestkowe i jagodowe jako alternatywne źródła pektyn” wygłoszony przez dr hab. Justynę Cybulską podczas VIII Sympozjum Inżynierii Żywności (Warszawa, Polska)

    Wykład „Owoce pestkowe i jagodowe jako alternatywne źródła pektyn” wygłoszony przez dr hab. Justynę Cybulską podczas VIII Sympozjum Inżynierii Żywności (Warszawa, Polska)

    Wykład prezentował fragment badań prowadzonych w projekcie „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk. Profesor Cybulska szczegółowo zaprezentowała charakterystykę pektyn trzech frakcji (rozpuszczalnych w wodzie, chelatorze wapnia i słabych alkaliach) pozyskanych z owoców jagodowych: truskawek, malin i czarnych porzeczek, i…


  • We are pleased to announce the commencement of our Team to a new project on content of pectins, cellulose, and fiber in fruits and vegetables!

    We are pleased to announce the commencement of our Team to a new project on content of pectins, cellulose, and fiber in fruits and vegetables!

    Incorporating a variety of fruits and vegetables into our diet is essential for maintaining overall health and well-being. These natural sources of nutrients provide us with essential vitamins, minerals, antioxidants, and dietary fiber. Among the components, pectins and cellulose play significant roles in supporting digestive health and overall bodily functions. Pectins, a type of plant…


Szukaj