Zespół realizujący projekt wykonuje oznaczenia zawartości pektyn, celulozy i błonnika w surowcach roślinnych.
Wykonywane są oznaczenia zawartości pektyn oraz frakcji błonnika:
- Kwaśne detergentowe włókno (ADF) (celuloza, lignina) metodą van Soesta,
- Frakcja ligninowa kwaśnego włókna (ADL)
- Frakcję celulozową obliczano jako różnicę pomiędzy zawartością kwaśnego błonnika detergentowego a zawartością ligniny,
- Neutralne detergentowe włókno (NDF) (celuloza, hemiceluloza, lignina) metodą van Soesta,
- Zawartość hemicelulozy jako różnicę pomiędzy zawartością NDF i ADF
Wyniki zostaną opublikowane w aplikacji mobilnej FibreApp opracowanej w ramach tego samego projektu (więcej o aplikacji tutaj).
Lista owoców i warzyw, dla których dotychczas zabezpieczono próbki do oznaczeń:
- Winogrono THOMPSON SEEDLESS
- Winogrono RED GLOBE
- Fasolka szparagowa
- Banan
- Limonka
- Cytryna PRIMAFIORL
- Ananas DOLCE MARAVILIA
- Borówka amerykańska
- Truskawki
- Cukinia
- Kapusta pekińska
- Czereśnia
- Bób
- Bakłażan
- Pieczarka
- Ogórek szklarniowy Melen
- Red Grapefruit STAR RUBY
- Rzodkiewka
- Pietruszka naciowa(nacina)
- Koper (nacina)
- Aronia
- Pomidor malinowy
- Gruszka
- Jabłka
- Ziemniaki
- Pomarańcze
- Brokuł
- Papryka
- Kiwi
- Burak ćwikłowy
- Kapusta biała
Kontakt: dr hab. inż. Justyna Cybulska, prof. Instytutu (j.cybulska@ipan.lublin.pl)