Badania

Zespół realizujący projekt wykonuje oznaczenia zawartości pektyn, celulozy i błonnika w surowcach roślinnych.

Wykonywane są oznaczenia zawartości pektyn oraz frakcji błonnika:

  • Kwaśne detergentowe włókno (ADF) (celuloza, lignina) metodą van Soesta,
  • Frakcja ligninowa kwaśnego włókna (ADL)
  • Frakcję celulozową obliczano jako różnicę pomiędzy zawartością kwaśnego błonnika detergentowego a zawartością ligniny,
  • Neutralne detergentowe włókno (NDF) (celuloza, hemiceluloza, lignina) metodą van Soesta,
  • Zawartość hemicelulozy jako różnicę pomiędzy zawartością NDF i ADF

Wyniki zostaną opublikowane w aplikacji mobilnej FibreApp opracowanej w ramach tego samego projektu (więcej o aplikacji tutaj).

Lista owoców i warzyw, dla których dotychczas zabezpieczono próbki do oznaczeń:

  1. Winogrono THOMPSON SEEDLESS
  2. Winogrono RED GLOBE
  3. Fasolka szparagowa
  4. Banan
  5. Limonka
  6. Cytryna PRIMAFIORL
  7. Ananas DOLCE MARAVILIA
  8. Borówka amerykańska
  9. Truskawki
  10. Cukinia
  11. Kapusta pekińska
  12. Czereśnia
  13. Bób
  14. Bakłażan
  15. Pieczarka
  16. Ogórek szklarniowy Melen
  17. Red Grapefruit STAR RUBY
  18. Rzodkiewka
  19. Pietruszka naciowa(nacina)
  20. Koper (nacina)
  21. Aronia
  22. Pomidor malinowy
  23. Gruszka
  24. Jabłka
  25. Ziemniaki
  26. Pomarańcze
  27. Brokuł
  28. Papryka
  29. Kiwi
  30. Burak ćwikłowy
  31. Kapusta biała

Kontakt: dr hab. inż. Justyna Cybulska, prof. Instytutu (j.cybulska@ipan.lublin.pl)