Projekt pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowany jest w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk.
Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II” nr projektu NdS-II/SP/0258/2023/01, kwota dofinansowania 1 000 000,00 zł, całkowita wartość projektu 1 000 000,00 zł.
Opis projektu
Celuloza to najczęściej występujący naturalny polimer na Ziemi. Występuje w ścianach komórkowych roślin i jest pozyskiwana głównie z drewna. Pektyny, także obecne w ścianach komórkowych, są pozyskiwane na skalę przemysłową z cytrusów i jabłek. Obie substancje mają ważne zastosowania w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i opakowaniowym.
Pektyny działają jako zagęstniki i stabilizatory w żywności, a także wspierają zdrowie – pomagają regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Celuloza i nanoceluloza są wykorzystywane do tworzenia nowych, ekologicznych materiałów.
Błonnik pokarmowy, do którego należą m.in. celuloza i pektyny, występuje w owocach, warzywach, produktach zbożowych i orzechach. Wspiera trawienie, pomaga kontrolować wagę i chroni przed chorobami.
Obecnie naukowcy szukają nowych źródeł pozyskiwania celulozy i pektyn, zwłaszcza w odpadach rolniczych i spożywczych. Dzięki temu można zmniejszyć ilość odpadów i stworzyć ekologiczne produkty. Opracowano już metody pozyskiwania tych substancji z jabłek, marchwi i chmielu, co jest tańszą i bardziej przyjazną dla środowiska alternatywą dla drewna.
Cel projektu
Projekt ma na celu zbadanie zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach dostępnych na rynku oraz upowszechnienie zdobytej wiedzy w społeczeństwie.
Cele szczegółowe:
- Stworzenie możliwości dla zainteresowanych podmiotów przebadania próbek na zawartość pektyn i celulozy lub błonnika.
- Opracowanie bazy danych zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach dostępnych na rynku polskim.
- Opracowanie aplikacji na smartfon, która na podstawie zdjęcia poda zawartości pektyn, celulozy i błonnika.
- Podniesienie świadomości w społeczeństwie o źródłach i znaczeniu pektyn, celulozy i błonnika dla zdrowia i zrównoważonego rozwoju gospodarczego.
- Podniesienie kwalifikacji pracowników naukowych do prowadzenia badań naukowych w zakresie badań polisacharydów ścian komórkowych.
- Stworzenie trwałych kanałów komunikacji naukowej ze społeczeństwem.
