
Zespół realizujący projekt „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk oferuje wykonanie oznaczeń zawartości pektyn, celulozy i błonnika w surowcach roślinnych.
W ramach usługi wykonane zostaną oznaczenia zawartości frakcji błonnika:
- Kwaśne detergentowe włókno (ADF) (celuloza, lignina) metodą van Soesta,
- Frakcja ligninowa kwaśnego włókna (ADL)
- Frakcję celulozową obliczano jako różnicę pomiędzy zawartością kwaśnego błonnika detergentowego a zawartością ligniny,
- Neutralne detergentowe włókno (NDF) (celuloza, hemiceluloza, lignina) metodą van Soesta,
- Zawartość hemicelulozy jako różnicę pomiędzy zawartością NDF i ADF
oraz - Zawartość pektyn
UWAGA: Istnieje możliwość bezpłatnego wykonania powyższych oznaczeń pod warunkiem udzielenia zgody na nieodpłatne wykorzystanie wyników w aplikacji FibreApp utworzonej w ramach projektu „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk
Kontakt: dr hab. inż. Justyna Cybulska, prof. Instytutu (j.cybulska@ipan.lublin.pl)