



Cieszymy się z kolejnej możliwości przedstawienia wyników naszych badań!
W miniony poniedziałek, w ramach XXX Lubelskich Warsztatów Biofizycznych (16–17 czerwca 2025 roku, Kazimierz nad Wisłą), Artur Zdunek zaprezentował wyniki badań dotyczące zawartości pektyn, celulozy i błonnika dietetycznego w owocach i warzywach dostępnych na rynku.
Owoce i warzywa są cennym źródłem pektyny, celulozy i błonnika pokarmowego. Zawartość poszczególnych składników zależy od wielu czynników, w tym gatunku, odmiany i stanu fizjologicznego.
Promowanie spożycia produktów roślinnych bogatych w błonnik pokarmowy oraz poszukiwanie nowych, alternatywnych źródeł pektyny i celulozy jest niezwykle ważne dla szerokiego grona interesariuszy – zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorców zainteresowanych opracowywaniem nowych produktów zgodnych z zasadą zrównoważonego rozwoju.
W celu podniesienia świadomości społecznej na temat spożycia bogatych w błonnik owoców i warzyw oraz promocji wykorzystania tego surowca jako źródła funkcjonalnych polisacharydów, oznaczono zawartość pektyny, celulozy i błonnika w ponad trzydziestu różnych owocach i warzywach dostępnych na rynku lokalnym w Polsce.
Stworzona baza danych została wykorzystana w nowej aplikacji FibreApp na urządzenia mobilne. Aplikacja podaje zawartość tych składników na podstawie obrazu obiektu.
Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.
Nr projektu – NdS-II/SP/0258/2023/01
Kwota dofinansowania – 1 000 000.00 PLN
Całkowita wartość projektu – 1 000 000.00 PLN
Bądźcie z nami na bieżąco by nie przegapić kolejnych aktualizacji!