Wykład Pana dr inż. Jelle van Audenhove pt. Pectin depletion and high-pressure homogenization as tools to valorize fruit and vegetable cell wall material as potential texturizing agents

Wykład Pana dr inż. Jelle van Audenhove pt. Pectin depletion and high-pressure homogenization as tools to valorize fruit and vegetable cell wall material as potential texturizing agents

Jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że gościliśmy (online, niemniej jednak) dziś dr. inż. Jelle Van Audenhove z Laboratorium Technologii Żywności, Centrum Technologii Żywności i Mikrobiologii, KU Leuven 🙂

W ramach wykładu na temat deplecji pektyn oraz homogenizacji wysokociśnieniowej jako narzędzi do waloryzacji ścian komórkowych owoców i warzyw w roli potencjalnych środków teksturotwórczych, Jelle przedstawił najnowsze wyniki badań nad technikami redukcji rozmiaru cząstek biomateriałów roślinnych, ich wpływem na deplecję pektyn i modyfikację tekstury, a także dane dotyczące pochodzenia botanicznego obserwowanych efektów ☺️

Serdeczne podziękowania dla Jelle oraz całej grupy badawczej za prowadzenie tak interesujących i wartościowych badań!

Bądźcie z nami — kolejny wykład odbędzie się w październiku!

Dzisiejszy wykład odbył się w ramach naszego projektu „Badania i upowszechnianie wiedzy na temat zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach”, współfinansowanego z budżetu państwa w ramach programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Nauka dla Społeczeństwa II”.

Numer projektu: NdS-II/SP/0258/2023/01

Kwota dofinansowania: 1 000 000 PLN

Całkowita wartość projektu: 1 000 000 PLN

Szukaj