Wykład „Owoce pestkowe i jagodowe jako alternatywne źródła pektyn” wygłoszony przez dr hab. Justynę Cybulską podczas VIII Sympozjum Inżynierii Żywności (Warszawa, Polska)

Wykład „Owoce pestkowe i jagodowe jako alternatywne źródła pektyn” wygłoszony przez dr hab. Justynę Cybulską podczas VIII Sympozjum Inżynierii Żywności (Warszawa, Polska)

Wykład prezentował fragment badań prowadzonych w projekcie „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk. Profesor Cybulska szczegółowo zaprezentowała charakterystykę pektyn trzech frakcji (rozpuszczalnych w wodzie, chelatorze wapnia i słabych alkaliach) pozyskanych z owoców jagodowych: truskawek, malin i czarnych porzeczek, i pestkowych: śliwek, wiśni i brzoskwiń.

Współautorami wykładu są Justyna Cybulska, Magdalena Kurzyna Szklarek, Artur Zdunek z Instytutu Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk oraz Jose Manuel Cruz Rubio, BOKU University, Department of Biotechnology, Institute of Molecular Biotechnology.

Szukaj