Upowszechnianie

06.06.2025

Prezentacja aplikacji fibreapp
w ramach programu edukacji obywatelskiej
Akademia Miasto (Lublin, polska)

W piątek, 6 czerwca 2025 roku, członkowie naszego zespołu – Artur Zdunek i Justyna Cybulska – odbyli spotkanie dotyczące współpracy w ramach programu edukacji obywatelskiej Akademia Miasto w Lublinie.

Rozmowa koncentrowała się na edukacji żywieniowej, ekologicznej i klimatycznej, a także na możliwościach wspólnego rozwijania tych tematów pomiędzy Urban Lab Lublin (https://lnkd.in/dQsV3QF2) a Instytutem Agrofizyki PAN.

Podczas spotkania zaprezentowaliśmy naszą aplikację mobilną FibreApp – narzędzie, które pomaga użytkownikom monitorować dzienne spożycie błonnika i promuje dietę bogatą w świeże, nieprzetworzone owoce i warzywa – kluczowy element profilaktyki zdrowotnej 🙂

To kolejny ważny krok w kierunku promowania zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodych ludzi i upowszechniania wiedzy naukowej w społeczeństwie. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią działań łączących naukę, edukację i dobro wspólne.

Projekt współfinansowany jest z budżetu państwa w ramach programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego pn. „Nauka dla Społeczeństwa II” (numer projektu NdS-II/SP/0258/2023/01).
Kwota dofinansowania: 1 000 000,00 PLN
Całkowita wartość projektu: 1 000 000,00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco by nie ominąć kolejnych informacji!

18.05.2025

Wykład Pani prof. Magdaleny frąc
w chiba university (japonia)

W dniu 18 maja 2025 roku w Chiba University w Japonii w ramach konferencji naukowej organizowanej przez Japońskie Towarzystwo Mykologiczne prof. Magdalena Frąc przedstawiła jeden z wykładów na temat mykobiomów grzybowych jako istotnych komponentów agroekosystemów wpływających na zdrowie roślin, żywności i człowieka.

Podczas wydarzenia profesor Frąc promowała również projekty realizowane w IA PAN w kierowanym przez Nią Zespole, takie jak SPIN-FERT (Horyzont Europa), LEGUMINOSE (Horyzont Europa), MICROGREENS (Opus 23, NCN), a także dwa projekty realizowane przez Instytut Agrofizyki PAN w ramach Programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”:

  • FibreApp (NdS-II/SP/0258/2023/01 – kierownik projektu prof. dr hab. Artur Zdunek, czł. koresp. PAN)
  • HoloBIOme (NdS-II/SP/0263/2024/01 – kierownik projektu prof. Magdalena Frąc).

Wydarzenie zgromadziło licznych ekspertów z obszaru mykologii, a wykład cieszył się dużym zainteresowaniem.

10.05.2025

28 Piknik Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik (WARSZAWA, POLSKA)

Podczas pikniku zaprezentowaliśmy pokaz „Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu!”

Opis pokazu

Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu! Czy wiesz, że zdrowe odżywianie, w tym dieta bogata w błonnik, ma kluczowe znaczenie nie tylko na Ziemi, ale i w kosmosie? Bądź częścią interaktywnej przygody i odkryj aplikację, która oceni zawartość błonnika, pektyn i celulozy w owocach i warzywach. Skanuj owoce, warzywa i dowiedz się ile mają błonnika, pektyn lub celulozy. Sprawdź, co najlepiej wesprze Twoje żywienie! Nowa aplikacja FibreApp pozwoli Ci „poczuć się lekko jak na Księżycu”! Pokaz ma na celu prezentację aplikacji mobilnej FibreApp, która umożliwia ocenę składu owoców i warzyw pod kątem zawartości błonnika, pektyn oraz celulozy. Aplikacja, stworzona w ramach projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk, ma za zadanie zwiększyć świadomość na temat wartości odżywczych produktów roślinnych, co ma znaczenie dla codziennych wyborów żywieniowych.

W ramach pokazu, uczestnikom proponowana jest interaktywna prezentacja aplikacji. W tym celu stanowisko projektu będzie wyposażone w urządzenia z aplikacją FibreApp, różne gatunki owoców i warzyw, ekstrakty owoców i warzyw (miąższu, celulozy, pektyn, błonnika), oraz materiały informacyjne wyjaśniające ich rolę i znaczenie w żywieniu. Uczestnicy będą mogli zeskanować owoce i warzywa, aby uzyskać informacje o ich składzie – zawartości błonnika surowego, pektyn i celulozy. W celach demonstracyjnych, materiały aplikacji zostaną wzbogacone o informacje dotyczące roli poszczególnych składników odżywczych w żywieniu, szczególnie błonnika, co pozwala poczuć się „lekko jak na Księżycu”. FibreApp posługuje się technologią analizy obrazów w czasie rzeczywistym za pomocą modeli opartych na uczeniu maszynowym, posiada intuicyjny interfejs użytkownika oraz zawiera bazę danych z wynikami analiz chemicznych różnych owoców i warzyw. Aplikacja FibreApp będzie dostępna do pobrania poprzez skanowanie kodu QR.

Pokaz wpisuje się w hasło tegorocznego Pikniku – „Ale Kosmos!” – poprzez ukazanie, jak wiedza o składzie różnych gatunków owoców i warzyw może wspierać nasze życie na Ziemi, a być może również w przyszłości podczas misji kosmicznych lub zasiedlania kolejnych planet. Dzięki FibreApp, możemy pomóc sobie dziś i w przyszłości poprzez dokonywanie właściwych wyborów konsumenckich i tworzenie zbilansowanej, bogatej w błonnik diety. Uczestnicy będą mieli możliwość pobrania aplikacji FibreApp oraz skanowania wybranych gatunków owoców i warzyw, co pozwoli im na poznanie zawartości błonnika, pektyn i celulozy w tych produktach. Dodatkowo, będą mogli używać jej przy codziennych zakupach, dokonując zdrowych wyborów żywieniowych. Nasz zespół będzie dostępny do zadawania pytań i prowadzenia dyskusji.

Grupa docelowa: dzieci (do 6 lat), uczniowie szkół podstawowych, uczniowie szkół ponadpodstawowych, studenci, dorośli

01-03.07.2024

Wykład „Owoce pestkowe i jagodowe jako alternatywne źródła pektyn” wygłoszony przez dr hab. Justyną Cybulska podczas VIII Sympozjum Inżynierii Żywności (WARSZAWA, POLSKA)

Wykład prezentował fragment badań prowadzonych w projekcie „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk. Profesor Cybulska szczegółowo zaprezentowała charakterystykę pektyn trzech frakcji (rozpuszczalnych w wodzie, chelatorze wapnia i słabych alkaliach) pozyskanych z owoców jagodowych: truskawek, malin i czarnych porzeczek, i pestkowych: śliwek, wiśni i brzoskwiń.

Współautorami wykładu są Justyna Cybulska, Magdalena Kurzyna Szklarek, Artur Zdunek z Instytutu Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk oraz Jose Manuel Cruz Rubio, BOKU University, Department of Biotechnology, Institute of Molecular Biotechnology.

Szukaj