Zapraszamy na 28 Piknik Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik, który odbędzie się na PGE Narodowy 10 maja 2025
Podczas pikniku zaprezentujemy pokaz „Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu!”

Opis pokazu
Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu! Czy wiesz, że zdrowe odżywianie, w tym dieta bogata w błonnik, ma kluczowe znaczenie nie tylko na Ziemi, ale i w kosmosie? Bądź częścią interaktywnej przygody i odkryj aplikację, która oceni zawartość błonnika, pektyn i celulozy w owocach i warzywach. Skanuj owoce, warzywa i dowiedz się ile mają błonnika, pektyn lub celulozy. Sprawdź, co najlepiej wesprze Twoje żywienie! Nowa aplikacja FibreApp pozwoli Ci „poczuć się lekko jak na Księżycu”! Pokaz ma na celu prezentację aplikacji mobilnej FibreApp, która umożliwia ocenę składu owoców i warzyw pod kątem zawartości błonnika, pektyn oraz celulozy. Aplikacja, stworzona w ramach projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk, ma za zadanie zwiększyć świadomość na temat wartości odżywczych produktów roślinnych, co ma znaczenie dla codziennych wyborów żywieniowych.
W ramach pokazu, uczestnikom proponowana jest interaktywna prezentacja aplikacji. W tym celu stanowisko projektu będzie wyposażone w urządzenia z aplikacją FibreApp, różne gatunki owoców i warzyw, ekstrakty owoców i warzyw (miąższu, celulozy, pektyn, błonnika), oraz materiały informacyjne wyjaśniające ich rolę i znaczenie w żywieniu. Uczestnicy będą mogli zeskanować owoce i warzywa, aby uzyskać informacje o ich składzie – zawartości błonnika surowego, pektyn i celulozy. W celach demonstracyjnych, materiały aplikacji zostaną wzbogacone o informacje dotyczące roli poszczególnych składników odżywczych w żywieniu, szczególnie błonnika, co pozwala poczuć się „lekko jak na Księżycu”. FibreApp posługuje się technologią analizy obrazów w czasie rzeczywistym za pomocą modeli opartych na uczeniu maszynowym, posiada intuicyjny interfejs użytkownika oraz zawiera bazę danych z wynikami analiz chemicznych różnych owoców i warzyw. Aplikacja FibreApp będzie dostępna do pobrania poprzez skanowanie kodu QR.
Pokaz wpisuje się w hasło tegorocznego Pikniku – „Ale Kosmos!” – poprzez ukazanie, jak wiedza o składzie różnych gatunków owoców i warzyw może wspierać nasze życie na Ziemi, a być może również w przyszłości podczas misji kosmicznych lub zasiedlania kolejnych planet. Dzięki FibreApp, możemy pomóc sobie dziś i w przyszłości poprzez dokonywanie właściwych wyborów konsumenckich i tworzenie zbilansowanej, bogatej w błonnik diety.Uczestnicy będą mieli możliwość pobrania aplikacji FibreApp oraz skanowania wybranych gatunków owoców i warzyw, co pozwoli im na poznanie zawartości błonnika, pektyn i celulozy w tych produktach. Dodatkowo, będą mogli używać jej przy codziennych zakupach, dokonując zdrowych wyborów żywieniowych. Nasz zespół będzie dostępny do zadawania pytań i prowadzenia dyskusji.
Grupa docelowa: dzieci (do 6 lat), uczniowie szkół podstawowych, uczniowie szkół ponadpodstawowych, studenci, dorośli
Wykład „Owoce pestkowe i jagodowe jako alternatywne źródła pektyn” wygłoszony przez dr hab. Justyną Cybulska podczas VIII Sympozjum Inżynierii Żywności, 01-03 lipca 2024, Warszawa
Wykład prezentował fragment badań prowadzonych w projekcie „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk. Profesor Cybulska szczegółowo zaprezentowała charakterystykę pektyn trzech frakcji (rozpuszczalnych w wodzie, chelatorze wapnia i słabych alkaliach) pozyskanych z owoców jagodowych: truskawek, malin i czarnych porzeczek, i pestkowych: śliwek, wiśni i brzoskwiń.
Współautorami wykładu są Justyna Cybulska, Magdalena Kurzyna Szklarek, Artur Zdunek z Instytutu Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk oraz Jose Manuel Cruz RubioBOKU University, Department of Biotechnology, Institute of Molecular Biotechnology.
Zapraszamy na profil Linkedin Zakładu Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów (MMB) promujący projekt, tematykę, opisujący metody badawcze i najnowsze osiągnięcia w zakresie polisacharydów ścian komórkowych roślin
Promocja projektu „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01)
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7298250047438163968
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7178299743964434432
Inne projekty MMB dotyczące pektyn, celulozy i hemicelulozy:
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7206188421860483072
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7184082759944978432
Staże MMB dotyczące badań pektyn, celulozy i hemiceluloz:
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7184082759944978432
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7175400609699774464
Publikacje MMB o pektynach, celulozie i hemicelulozach:
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7262011241315926017
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7250037415061442560
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7250037415061442560
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7231555572909674499
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7223945492617920513
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7206188421860483072
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7201839820241801216
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7194229676934938626
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7190968186048032770
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7184082759944978432
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7165253688003883009
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7158005984324395009
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7150758214362378241
Sylwetki członków MMB:
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7274332465148682240
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7265272753052680192
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7264547969280921600
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7241702500272136193
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7201839820241801216
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7151523364010897409
Sprzęt, laboratoria i metody służące analizie polisacharydów ścian komórkowych:
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7254748441778503680
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7251849283639934976
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7206913235667546113
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7196041605114433536
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7173226239598571520
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7168877612591693824
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7165978581267800065
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7155831636054454273
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7229743650723790848
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7229743650723790848
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7227206923287240706
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7223945492617920513
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7215972890477789184
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7194229676934938626
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7194229676934938626
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7184082759944978432
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7184082759944978432
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7184082759944978432
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7173226239598571520
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7160905089799315457
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7155106825560829953
Materiały pokrewne (celuloza bakteryjna):
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7227206923287240706
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7227206923287240706
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7211261896648249344
- https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7163079492033232897
Metody pokrewne (Biospekle):