Upowszechnianie

14.10.2025

UDOSTĘPNIAMY najnowszą wersję aplikacji fibreapp

Mamy przyjemność ogłosić, że ostatnio gruntownie przepracowaliśmy wersje FibreApp na systemy iOS i Android! 🙂

Co się zmieniło

– Dodaliśmy lokalizacje w języku angielskim, polskim i ukraińskim;

– Wytrenowaliśmy nowe, lepsze modele rozpoznawania owoców i warzyw;

– Uzupełniliśmy wartości analizowanych parametrów.

Jeśli więc interesuje Państwa ten temat, nie wahajcie się sprawdzić naszej aplikacji! 🙂

Pobierz w App Store: https://lnkd.in/dFw47qRz

Pobierz w Google Play: https://lnkd.in/d3_P_aME

Informacje o projekcie: https://fibreapp.pl/

Krótka uwaga: Ukraińska lokalizacja nie jest jeszcze dostępna w Google Play 🙂 Poprawki błędów już wkrótce! 🙃

Projekt jest wspierany przez program Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu „Nauka dla Społeczeństwa II” (nr grantu NdS-II/SP/0258/2023/01).

Kwota dofinansowania 1 000 000.00 PLN

Całkowita wartość projektu 1 000 000.00 PLN

Bądźcie na bieżąco, żeby nie przegapić kolejnych aktualizacji!

Voice-over: https://ttsmaker.com/pl

27.09.2025

Prof. Artur Zdunek z wykładem na temat metod ekstrakcji polisacharydów ze ścian komórkowych oraz ich charakterystyki w ramach IX Szkoły Inżynierii Systemów Biotechnicznych

Jako kolejne wydarzenie w dość intensywnym wrześniu naszego Zespołu, Artur Zdunek uczestniczył w IX Szkole Inżynierii Systemów Biotechnicznych, która odbyła się w dniach 24–27 września 2025 r. w Guzowym Piecu 🙃

Podczas konferencji Artur wygłosił prezentację na temat metod ekstrakcji polisacharydów ze ścian komórkowych oraz ich charakterystyki — krótki przegląd naszego szerokiego doświadczenia i najnowszych odkryć 🙂

Serdeczne podziękowania dla całego komitetu organizacyjnego konferencji, a w szczególności:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Instytut Agrofizyki PAN / Institute of Agrophysics, PAS
Lodz University of Technology
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej

Wykład odbył się w ramach naszego projektu „Badania i upowszechnianie wiedzy na temat zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach”, współfinansowanego z budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Nauka dla Społeczeństwa II”.
Numer projektu: NdS-II/SP/0258/2023/01
Kwota dofinansowania: 1 000 000 PLN
Całkowita wartość projektu: 1 000 000 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco, kolejne aktualizacje już wkrótce!

#mmb #team #structure #mechanics #biomaterials #research #science #agrophysics #azdunek #conference #journey #experience #exploration #discussion #education #community #insights

23.09.2025

Wykład Pana Prof. Artura Zdunka pt. Content of pectin, cellulose and dietary fibre in fruit and vegetables available on market w ramach konferencji międzynarodowej pt. The International Conference “Food in a Sustainable World”

W ramach realizacji projektu pt. Badanie i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach, Kierownik projektu, Prof. Artur Zdunek uczestniczył w konferencji międzynarodowej pt. The International Conference “Food in a Sustainable World”.

Wykład Pana Prof. Zdunka pt. Content of pectin, cellulose and dietary fibre in fruit and vegetables available on market dotyczył ostatnich wyników projektu, i służył promowaniu zarówno jak i aplikacji mobilnej FibreApp, jak również i wyników naukowych projektu.

Konferencja odbyła się 23-24 września 2025 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”

Nr projektu NdS-II/SP/0258/2023/01

Kwota dofinansowania 1 000 000.00 PLN

Całkowita wartość projektu 1 000 000.00 PLN

22.09.2025

Wykład Pan dr inż. Jelle van Audenhove pt. Pectin depletion and high-pressure homogenization as tools to valorize fruit and vegetable cell wall material as potential texturizing agents

Jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że gościliśmy (online, niemniej jednak) dziś dr. inż. Jelle Van Audenhove z Laboratorium Technologii Żywności, Centrum Technologii Żywności i Mikrobiologii, KU Leuven 🙂

W ramach wykładu na temat deplecji pektyn oraz homogenizacji wysokociśnieniowej jako narzędzi do waloryzacji ścian komórkowych owoców i warzyw w roli potencjalnych środków teksturotwórczych, Jelle przedstawił najnowsze wyniki badań nad technikami redukcji rozmiaru cząstek biomateriałów roślinnych, ich wpływem na deplecję pektyn i modyfikację tekstury, a także dane dotyczące pochodzenia botanicznego obserwowanych efektów ☺️

Serdeczne podziękowania dla Jelle oraz całej grupy badawczej za prowadzenie tak interesujących i wartościowych badań!

Bądźcie z nami — kolejny wykład odbędzie się w październiku!

Dzisiejszy wykład odbył się w ramach naszego projektu „Badania i upowszechnianie wiedzy na temat zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach”, współfinansowanego z budżetu państwa w ramach programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Nauka dla Społeczeństwa II”.

Numer projektu: NdS-II/SP/0258/2023/01

Kwota dofinansowania: 1 000 000 PLN

Całkowita wartość projektu: 1 000 000 PLN

20.09.2025

festiwal „Nauka z Pałacem w tle” (Jabłonna, polska)

20 września mieliśmy kolejną okazję podzielić się naszą pasją do nauki z szerszą publicznością podczas XXII Festiwalu Nauki w Pałacu w Jabłonnie 🙂

Członkowie naszego Zespołu – Vadym Chibrikov, Artur Zdunek – zaprezentowali krótkie interaktywne ekspozycje w ramach projektu Nauka dla Społeczeństwa II, a mianowicie:

  • FibreApp – droga pełna zdrowych i świeżych wyborów
  • Celuloza – niewidoczny składnik żywności i przemysłu
  • Pektyny na talerzu: jak nauka kształtuje smak i teksturę

Dziękujemy za możliwość podzielenia się naszą działalnością naukową ze społecznością 🙃

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”, nr projektu NdS-II/SP/0258/2023/01

Kwota dofinansowania: 1 000 000,00 PLN

Całkowita wartość projektu: 1 000 000,00 PLN

Zostańcie z nami po więcej aktualności!

15-17.09.2025

Pokazy dotyczące zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach w ramach lubelskiego festiwalu nauki

Naukowa podróż podczas Lubelskiego Festiwalu Nauki!
W dniach 15–17 września 2024 r. mieliśmy ogromną przyjemność uczestniczyć w Lubelskim Festiwalu Nauki (https://lnkd.in/drSSTTna)

Podczas tego wyjątkowego wydarzenia otworzyliśmy drzwi naszych laboratoriów i przygotowaliśmy serię festiwalowych pokazów dotyczących zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach:

FibreApp – droga pełna zdrowych i świeżych wyborów
Prezentacja ukazuje ukryty świat polisacharydów w owocach i warzywach – błonnika pokarmowego, pektyn i celulozy. Te naturalne związki nie tylko budują strukturę roślin, ale także odgrywają kluczową rolę w zdrowej diecie. FibreApp (https://fibreapp.pl/), innowacyjna aplikacja mobilna opracowana w Instytucie Agrofizyki im. Bohdana Dobrzeńskiego Polskiej Akademii Nauk, wykorzystuje aparat smartfona i uczenie maszynowe do rozpoznawania owoców i warzyw oraz prezentowania w czasie rzeczywistym zawartości błonnika, celulozy i pektyn.
Pokaz dostarczył barwnych, praktycznych doświadczeń laboratoryjnych z użyciem świeżych produktów, ekstraktów oraz aplikacji w działaniu. Odwiedzający dowiedzieli się, jak nauka pomaga nam dokonywać lepszych wyborów dla zdrowia i środowiska – a także mogli odkryć zaskakujące tajemnice ukryte w swoich ulubionych owocach.

Celuloza – niewidoczny składnik żywności i przemysłu
Od książek, ubrań i kosmetyków po żywność i technologie przyszłości – celuloza jest wszędzie! Jako najpowszechniejszy biopolimer na świecie buduje ściany komórkowe roślin, wspiera trawienie jako błonnik pokarmowy i stanowi podstawę dla innowacyjnych rozwiązań przemysłowych.
W ramach pokazu zaprezentowaliśmy celulozę w praktyce: od jadalnych hydrożeli i dodatków do żywności po biodegradowalne folie i materiały tekstylne. Uczestnicy mogli także przeprowadzić doświadczenia porównujące naturalne biopolimery z tworzywami sztucznymi i dowiedzieć się, jak nauka przekształca ten roślinny surowiec w rozwiązania sprzyjające zdrowiu i zrównoważonemu rozwojowi.

Pektyny na talerzu: jak nauka kształtuje smak i teksturę
Dlaczego budyń jest gęsty, galaretka sprężysta, a dżem tak gładki? To zasługa naturalnych zagęstników – takich jak pektyny, skrobia czy karageny – które zmieniają ciecze w żele, kremy i emulsje.
Podczas prezentacji zgłębialiśmy naukę o teksturze żywności – od praktycznych eksperymentów z jadalnymi żelami i wykrywaniem skrobi, po badania reologiczne (czyli analizę tego, jak „płynie” jedzenie) przy użyciu profesjonalnych instrumentów. Uczestnicy dowiedzieli się, jak hydrokoloidy wpływają na konsystencję codziennych posiłków i w jaki sposób mogą wspierać zdrowie.

Udział w wydarzeniu został sfinansowany ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II (nr grantu NdS-II/SP/0258/2023/01).

Jesteśmy wdzięczni za możliwość podzielenia się naszą pasją do nauki z szeroką publicznością

Zostańcie z nami, aby być na bieżąco z kolejnymi aktualnościami!

12.09.2025

wykład gościnny pana dr Jelle Van Audenhove pt.
Pectin depletion and high-pressure homogenization as tools to valorize fruit and vegetable cell wall material as potential texturizing agents

📢 Zapraszamy na otwarty wykład online! 🎓

🗓 22 września 2025

🕙 Godzina 10:00

👨‍🔬 Dr. ir. Jelle Van Audenhove

Laboratory of Food Technology, Center for Food and Microbial Technology, KU Leuven

Link do wykładu: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fzoom.us%2Fj%2F93459479341%3Fpwd%3D6NWUOkW3UEx8pzTbHJrKGX8bZNyywq.1%26fbclid%3DIwZXh0bgNhZW0CMTAAYnJpZBEweWw2eXRmQW9pb3JYTXBzWQEef8DE-Jh2zZKV6sORDykayVPFKWtpeNd-UsFOEcaSAhLRepF98Cezp20elYM_aem_hjrl-n_VRfXCG_6DRpLzjQ&h=AT3jCfRHV9VwbultQ-Tv1XT-dazu875xZj2IXhkPU8qSBOxQxn4OkKVtUdEupt1qaZ5WihtNqYUA9-xMI9I0gW_VAviSL1QDNCnTNQPAhEcV03eHGMz1KRDUD_B35J26RXc33D6i-uK-oEp5o92zGw&__tn__=-UK-R&c[0]=AT2oUlLHAzvSvmoccgvzH71pQ6TtzjBojJOYcTBh2n8YFHucy7AmxvcVWexaqtA3iEJ_B_Zt7GRyEdaMCPzCANZuV29lVeCduwMYdhMaOiQFCQOzHSPhEx82-6ebvt4l1YIXV9b-cDEa_MkH7HJpkt-6qEOx0Ae_SgiF028Jf7Z0p-Kk4s0ROhYKKFli-BRp6j4VOIIA-FUO84xHz4TmFBkCng

Wykład jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich – dołącz i dowiedz się więcej o innowacyjnych metodach wykorzystania materiału komórkowego owoców i warzyw! 🍎🥕

📌 Wykład w ramach projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk.

💰 Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II” nr projektu NdS-II/SP/0258/2023/01, kwota dofinansowania 1 000 000,00 PLN, całkowita wartość projektu 1 000 000,00 PLN.

14.07.2025

Wykład pani dr Viktorii Voytsekhovskiej pt.
Industrial Symbiosis for the Food Processing Sector as a Sustainable Production Model in the Context of Circular Bioeconomy (FoodWaStop)

Miło nam poinformować Państwa, że w ramach naszego projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o wartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach”, jak również w ramach projektu COST CA22134 – Sustainable Network for agrofood loss and waste prevention, management, quantification and valorisation (FoodWaStop), Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk odwiedziła Pani dr Viktoriya Voytsekhovska z Politechniki Lwowskiej, która wygłosiła zaproszony wykład 😊

W ramach prelekcji pt. Industrial Symbiosis for the Food Processing Sector as a Sustainable Production Model in the Context of Circular Bioeconomy (FoodWaStop), Pani dr Viktoriya Voytsekhovska przedstawiła przykładowe studia przypadku (case studies) dotyczące symbioz przemysłowych oraz podzieliła się swoją ekspertyzą dotyczącą przetwarzania materiałów odpadowych, między innymi w celu pozyskiwania pektyn.

Serdecznie dziękujemy Pani Viktorii za wykład i mamy nadzieję na dalszą owocną współpracę!

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.

Nr projektu: NdS-II/SP/0258/2023/01

Kwota dofinansowania: 1 000 000.00 PLN

Całkowita wartość projektu: 1 000 000.00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie przegapić kolejnych aktualizacji!

30.06.2025

wykład Pani dr inż. Marty fiedot pt.
Pectin – a multi-purpose biopolymer for the
production of functional materials

Miło nam poinformować Państwa, iż w ramach naszego projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o wartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk odwiedziła Pani dr inż. Marta Fiedot z Katedry Inżynierii i Technologii Polimerów, Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej, która wygłosiła zaproszony wykład.

W ramach prelekcji pt. „Pectin – a multi-purpose biopolymer for the production of functional materials” Pani dr inż. Marta Fiedot przedstawiła całość dotychczasowej wiedzy dotyczącej zastosowania pektyn w biomateriałach o szerokim wachlarzu właściwości – biosensorach, tekstyliach, bioelektronice, bioczujnikach oraz materiałach 3D i 4D. Ponadto zaprezentowała wyniki swoich badań, które spotkały się z ogromnym zainteresowaniem słuchaczy i wywołały wiele aktualnych pytań.

Serdecznie dziękujemy Pani Marcie za wykład i mamy nadzieję na dalszą owocną współpracę!

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.
Nr projektu: NdS-II/SP/0258/2023/01
Kwota dofinansowania: 1 000 000,00 PLN
Całkowita wartość projektu: 1 000 000,00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie przegapić kolejnych aktualizacji!

28.06.2025

Rodzinny piknik integracyjny z nauką w tle

Cieszymy się z kolejnej możliwości podzielenia się naszą wiedzą! 🙂
W minioną sobotę, w ramach Rodzinnego Pikniku Integracyjnego z Nauką w Tle, który odbył się na terenie Instytut Agrofizyki PAN / Institute of Agrophysics, PAS, członkowie naszego zespołu – Vadym Chibrikov oraz Artur Zdunek – zaprezentowali wyniki badań dotyczące zawartości błonnika w owocach i warzywach oraz jego korzyści prozdrowotnych. Zgromadzone dane zostały wykorzystane w nowej aplikacji FibreApp (https://fibreapp.pl), która na podstawie obrazu obiektu podaje zawartość błonnika oraz innych komponentów roślinnych.

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministry of Science and Higher Education pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.
Nr projektu: NdS-II/SP/0258/2023/01
Kwota dofinansowania: 1 000 000.00 PLN
Całkowita wartość projektu: 1 000 000.00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco, by nie przegapić kolejnych aktualizacji!


18.06.2025

wizyta uczniów Szkoły Podstawowej
nr 52 im. Marii Konopnickiej w Lublinie w
zakładzie mikrostruktury i mechaniki biomateriałów

Cieszymy z wizyty kolejnych grup uczniów Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickej w naszym laboratorium! Uczniowie uczestniczyli w warsztatach na temat znaczenia pektyn i błonnika w zdrowym odżywianiu, a także mieli okazję poznać naszą nową aplikację mobilną FibreApp, która wspiera planowanie zdrowych posiłków Dziękujemy za ogromne zaangażowanie, uśmiechy i mnóstwo świetnych pytań! Takie spotkania to prawdziwa radość 😊

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.

Nr projektu – NdS-II/SP/0258/2023/01

Kwota dofinansowania – 1 000 000.00 PLN

Całkowita wartość projektu – 1 000 000.00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco by nie przegapić kolejnych aktualizacji!

16.06.2025

XXX Lubelskie warsztaty biofizyczne
(kazimierz nad wisłą)

Cieszymy się z kolejnej możliwości przedstawienia wyników naszych badań! 🙂

W miniony poniedziałek, w ramach XXX Lubelskich Warsztatów Biofizycznych (16–17 czerwca 2025 roku, Kazimierz nad Wisłą), Artur Zdunek zaprezentował wyniki badań dotyczące zawartości pektyn, celulozy i błonnika dietetycznego w owocach i warzywach dostępnych na rynku.

Owoce i warzywa są cennym źródłem pektyny, celulozy i błonnika pokarmowego. Zawartość poszczególnych składników zależy od wielu czynników, w tym gatunku, odmiany i stanu fizjologicznego.

Promowanie spożycia produktów roślinnych bogatych w błonnik pokarmowy oraz poszukiwanie nowych, alternatywnych źródeł pektyny i celulozy jest niezwykle ważne dla szerokiego grona interesariuszy – zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorców zainteresowanych opracowywaniem nowych produktów zgodnych z zasadą zrównoważonego rozwoju.

W celu podniesienia świadomości społecznej na temat spożycia bogatych w błonnik owoców i warzyw oraz promocji wykorzystania tego surowca jako źródła funkcjonalnych polisacharydów, oznaczono zawartość pektyny, celulozy i błonnika w ponad trzydziestu różnych owocach i warzywach dostępnych na rynku lokalnym w Polsce.

Stworzona baza danych została wykorzystana w nowej aplikacji FibreApp na urządzenia mobilne. Aplikacja podaje zawartość tych składników na podstawie obrazu obiektu.

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.

Nr projektu – NdS-II/SP/0258/2023/01

Kwota dofinansowania – 1 000 000.00 PLN

Całkowita wartość projektu – 1 000 000.00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco by nie przegapić kolejnych aktualizacji!

16.06.2025

wizyta uczniów Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickiej w Lublinie w zakładzie mikrostruktury i mechaniki biomateriałów

Z radością powitaliśmy gości w naszym laboratorium!

Członkowie naszego zespołu – Justyna Cybulska i Vadym Chibrikov – wygłosili prezentację na temat roli pektyn i błonnika pokarmowego w diecie człowieka. Mieliśmy przyjemność porozmawiać z młodszym pokoleniem o budowie ściany komórkowej roślin oraz znaczeniu owoców i warzyw w żywieniu.

Podczas wizyty nasi goście mieli okazję:

  • Obserwować tkankę ziemniaka pod mikroskopem
  • Zapoznać się z naszą aplikacją FibreApp
  • Przeprowadzić podstawowe badania reologiczne

Serdecznie dziękujemy naszym gościom – mamy nadzieję, że wkrótce znów się zobaczymy!

06.06.2025

Prezentacja aplikacji fibreapp
w ramach programu edukacji obywatelskiej
Akademia Miasto (Lublin, polska)

W piątek, 6 czerwca 2025 roku, członkowie naszego zespołu – Artur Zdunek i Justyna Cybulska – odbyli spotkanie dotyczące współpracy w ramach programu edukacji obywatelskiej Akademia Miasto w Lublinie.

Rozmowa koncentrowała się na edukacji żywieniowej, ekologicznej i klimatycznej, a także na możliwościach wspólnego rozwijania tych tematów pomiędzy Urban Lab Lublin (https://lnkd.in/dQsV3QF2) a Instytutem Agrofizyki PAN.

Podczas spotkania zaprezentowaliśmy naszą aplikację mobilną FibreApp – narzędzie, które pomaga użytkownikom monitorować dzienne spożycie błonnika i promuje dietę bogatą w świeże, nieprzetworzone owoce i warzywa – kluczowy element profilaktyki zdrowotnej 🙂

To kolejny ważny krok w kierunku promowania zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodych ludzi i upowszechniania wiedzy naukowej w społeczeństwie. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią działań łączących naukę, edukację i dobro wspólne.

Projekt współfinansowany jest z budżetu państwa w ramach programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego pn. „Nauka dla Społeczeństwa II” (numer projektu NdS-II/SP/0258/2023/01).
Kwota dofinansowania: 1 000 000,00 PLN
Całkowita wartość projektu: 1 000 000,00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco by nie ominąć kolejnych informacji!

18.05.2025

Wykład Pani prof. Magdaleny frąc
w chiba university (japonia)

W dniu 18 maja 2025 roku w Chiba University w Japonii w ramach konferencji naukowej organizowanej przez Japońskie Towarzystwo Mykologiczne prof. Magdalena Frąc przedstawiła jeden z wykładów na temat mykobiomów grzybowych jako istotnych komponentów agroekosystemów wpływających na zdrowie roślin, żywności i człowieka.

Podczas wydarzenia profesor Frąc promowała również projekty realizowane w IA PAN w kierowanym przez Nią Zespole, takie jak SPIN-FERT (Horyzont Europa), LEGUMINOSE (Horyzont Europa), MICROGREENS (Opus 23, NCN), a także dwa projekty realizowane przez Instytut Agrofizyki PAN w ramach Programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”:

  • FibreApp (NdS-II/SP/0258/2023/01 – kierownik projektu prof. dr hab. Artur Zdunek, czł. koresp. PAN)
  • HoloBIOme (NdS-II/SP/0263/2024/01 – kierownik projektu prof. Magdalena Frąc).

Wydarzenie zgromadziło licznych ekspertów z obszaru mykologii, a wykład cieszył się dużym zainteresowaniem.

10.05.2025

28 Piknik Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik (WARSZAWA, POLSKA)

Podczas pikniku zaprezentowaliśmy pokaz „Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu!”

Opis pokazu

Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu! Czy wiesz, że zdrowe odżywianie, w tym dieta bogata w błonnik, ma kluczowe znaczenie nie tylko na Ziemi, ale i w kosmosie? Bądź częścią interaktywnej przygody i odkryj aplikację, która oceni zawartość błonnika, pektyn i celulozy w owocach i warzywach. Skanuj owoce, warzywa i dowiedz się ile mają błonnika, pektyn lub celulozy. Sprawdź, co najlepiej wesprze Twoje żywienie! Nowa aplikacja FibreApp pozwoli Ci „poczuć się lekko jak na Księżycu”! Pokaz ma na celu prezentację aplikacji mobilnej FibreApp, która umożliwia ocenę składu owoców i warzyw pod kątem zawartości błonnika, pektyn oraz celulozy. Aplikacja, stworzona w ramach projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk, ma za zadanie zwiększyć świadomość na temat wartości odżywczych produktów roślinnych, co ma znaczenie dla codziennych wyborów żywieniowych.

W ramach pokazu, uczestnikom proponowana jest interaktywna prezentacja aplikacji. W tym celu stanowisko projektu będzie wyposażone w urządzenia z aplikacją FibreApp, różne gatunki owoców i warzyw, ekstrakty owoców i warzyw (miąższu, celulozy, pektyn, błonnika), oraz materiały informacyjne wyjaśniające ich rolę i znaczenie w żywieniu. Uczestnicy będą mogli zeskanować owoce i warzywa, aby uzyskać informacje o ich składzie – zawartości błonnika surowego, pektyn i celulozy. W celach demonstracyjnych, materiały aplikacji zostaną wzbogacone o informacje dotyczące roli poszczególnych składników odżywczych w żywieniu, szczególnie błonnika, co pozwala poczuć się „lekko jak na Księżycu”. FibreApp posługuje się technologią analizy obrazów w czasie rzeczywistym za pomocą modeli opartych na uczeniu maszynowym, posiada intuicyjny interfejs użytkownika oraz zawiera bazę danych z wynikami analiz chemicznych różnych owoców i warzyw. Aplikacja FibreApp będzie dostępna do pobrania poprzez skanowanie kodu QR.

Pokaz wpisuje się w hasło tegorocznego Pikniku – „Ale Kosmos!” – poprzez ukazanie, jak wiedza o składzie różnych gatunków owoców i warzyw może wspierać nasze życie na Ziemi, a być może również w przyszłości podczas misji kosmicznych lub zasiedlania kolejnych planet. Dzięki FibreApp, możemy pomóc sobie dziś i w przyszłości poprzez dokonywanie właściwych wyborów konsumenckich i tworzenie zbilansowanej, bogatej w błonnik diety. Uczestnicy będą mieli możliwość pobrania aplikacji FibreApp oraz skanowania wybranych gatunków owoców i warzyw, co pozwoli im na poznanie zawartości błonnika, pektyn i celulozy w tych produktach. Dodatkowo, będą mogli używać jej przy codziennych zakupach, dokonując zdrowych wyborów żywieniowych. Nasz zespół będzie dostępny do zadawania pytań i prowadzenia dyskusji.

Grupa docelowa: dzieci (do 6 lat), uczniowie szkół podstawowych, uczniowie szkół ponadpodstawowych, studenci, dorośli

01-03.07.2024

Wykład „Owoce pestkowe i jagodowe jako alternatywne źródła pektyn” wygłoszony przez dr hab. Justyną Cybulska podczas VIII Sympozjum Inżynierii Żywności (WARSZAWA, POLSKA)

Wykład prezentował fragment badań prowadzonych w projekcie „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk. Profesor Cybulska szczegółowo zaprezentowała charakterystykę pektyn trzech frakcji (rozpuszczalnych w wodzie, chelatorze wapnia i słabych alkaliach) pozyskanych z owoców jagodowych: truskawek, malin i czarnych porzeczek, i pestkowych: śliwek, wiśni i brzoskwiń.

Współautorami wykładu są Justyna Cybulska, Magdalena Kurzyna Szklarek, Artur Zdunek z Instytutu Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk oraz Jose Manuel Cruz Rubio, BOKU University, Department of Biotechnology, Institute of Molecular Biotechnology.

Szukaj