Badania

Zespół realizujący projekt wykonuje oznaczenia zawartości pektyn, celulozy i błonnika w surowcach roślinnych.

Wykonywane są oznaczenia zawartości pektyn oraz frakcji błonnika:

  • Kwaśne detergentowe włókno (ADF) (celuloza, lignina) metodą van Soesta,
  • Frakcja ligninowa kwaśnego włókna (ADL)
  • Frakcję celulozową obliczano jako różnicę pomiędzy zawartością kwaśnego błonnika detergentowego a zawartością ligniny,
  • Neutralne detergentowe włókno (NDF) (celuloza, hemiceluloza, lignina) metodą van Soesta,
  • Zawartość hemicelulozy jako różnicę pomiędzy zawartością NDF i ADF

Wyniki zostaną opublikowane w aplikacji mobilnej FibreApp

Lista owoców i warzyw, dla których dotychczas zabezpieczono próbki do oznaczeń:

  1. Ananas (cv. Dolce Maravilla) (Ananas comosus)
  2. Aronia czarna (Aronia melanocarpa)
  3. Bakłażan (Solanum melongena)
  4. Banany (Musa spp.)
  5. Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum)
  6. Bób (Vicia faba)
  7. Brokuł (Brassica oleracea var. italica)
  8. Burak ćwikłowy (Beta vulgaris var. conditiva)
  9. Cukinia (Cucurbita pepo)
  10. Cytryna (cv. Primafiori) (Citrus limon)
  11. Czereśnia (Prunus avium)
  12. Fasolka szparagowa (Phaseolus vulgaris)
  13. Grejpfrut czerwony (cv. Star Ruby) (Citrus × paradisi)
  14. Jabłko (Malus domestica)
  15. Kapusta biała (Brassica oleracea var. capitata)
  16. Kapusta pekińska (Brassica rapa subsp. pekinensis)
  17. Kiwi (Actinidia deliciosa)
  18. Koper ogrodowy (Anethum graveolens)
  19. Limonka (Citrus aurantiifolia)
  20. Ogórek szklarniowy (Cucumis sativus)
  21. Papryka (Capsicum annuum)
  22. Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum var. neapolitanum)
  23. Pieczarka (Agaricus bisporus)
  24. Pomarańcza (Citrus sinensis)
  25. Pomidor malinowy (Solanum lycopersicum)
  26. Winogrono (cv. Red Globe) (Vitis vinifera)
  27. Winogrono (cv. Thompson Seedless) (Vitis vinifera)
  28. Rzodkiewka (Raphanus sativus)
  29. Truskawka (Fragaria × ananassa)
  30. Ziemniak (Solanum tuberosum)

Kontakt: dr hab. inż. Justyna Cybulska, prof. Instytutu (j.cybulska@ipan.lublin.pl)