Zespół realizujący projekt wykonuje oznaczenia zawartości pektyn, celulozy i błonnika w surowcach roślinnych.
Wykonywane są oznaczenia zawartości pektyn oraz frakcji błonnika:
- Kwaśne detergentowe włókno (ADF) (celuloza, lignina) metodą van Soesta,
- Frakcja ligninowa kwaśnego włókna (ADL)
- Frakcję celulozową obliczano jako różnicę pomiędzy zawartością kwaśnego błonnika detergentowego a zawartością ligniny,
- Neutralne detergentowe włókno (NDF) (celuloza, hemiceluloza, lignina) metodą van Soesta,
- Zawartość hemicelulozy jako różnicę pomiędzy zawartością NDF i ADF
Wyniki zostaną opublikowane w aplikacji mobilnej FibreApp
Lista owoców i warzyw, dla których dotychczas zabezpieczono próbki do oznaczeń:
- Ananas (cv. Dolce Maravilla) (Ananas comosus)
- Aronia czarna (Aronia melanocarpa)
- Bakłażan (Solanum melongena)
- Banany (Musa spp.)
- Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum)
- Bób (Vicia faba)
- Brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- Burak ćwikłowy (Beta vulgaris var. conditiva)
- Cukinia (Cucurbita pepo)
- Cytryna (cv. Primafiori) (Citrus limon)
- Czereśnia (Prunus avium)
- Fasolka szparagowa (Phaseolus vulgaris)
- Grejpfrut czerwony (cv. Star Ruby) (Citrus × paradisi)
- Jabłko (Malus domestica)
- Kapusta biała (Brassica oleracea var. capitata)
- Kapusta pekińska (Brassica rapa subsp. pekinensis)
- Kiwi (Actinidia deliciosa)
- Koper ogrodowy (Anethum graveolens)
- Limonka (Citrus aurantiifolia)
- Ogórek szklarniowy (Cucumis sativus)
- Papryka (Capsicum annuum)
- Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum var. neapolitanum)
- Pieczarka (Agaricus bisporus)
- Pomarańcza (Citrus sinensis)
- Pomidor malinowy (Solanum lycopersicum)
- Winogrono (cv. Red Globe) (Vitis vinifera)
- Winogrono (cv. Thompson Seedless) (Vitis vinifera)
- Rzodkiewka (Raphanus sativus)
- Truskawka (Fragaria × ananassa)
- Ziemniak (Solanum tuberosum)
Kontakt: dr hab. inż. Justyna Cybulska, prof. Instytutu (j.cybulska@ipan.lublin.pl)