Zespół realizujący projekt wykonuje oznaczenia zawartości pektyn, celulozy i błonnika w surowcach roślinnych.
Wykonywane są oznaczenia zawartości pektyn oraz frakcji błonnika:
- Kwaśne detergentowe włókno (ADF) (celuloza, lignina) metodą van Soesta,
- Frakcja ligninowa kwaśnego włókna (ADL)
- Frakcję celulozową obliczano jako różnicę pomiędzy zawartością kwaśnego błonnika detergentowego a zawartością ligniny,
- Neutralne detergentowe włókno (NDF) (celuloza, hemiceluloza, lignina) metodą van Soesta,
- Zawartość hemicelulozy jako różnicę pomiędzy zawartością NDF i ADF
Wyniki zostaną opublikowane w aplikacji mobilnej FibreApp
Lista owoców i warzyw, dla których dotychczas zabezpieczono próbki do oznaczeń:
-
Ananas (MD2) – Ananas comosus
-
Aronia (Nero) – Aronia melanocarpa
-
Arbuz (Resistente) – Citrullus lanatus
-
Awokado (Hass) – Persea americana
-
Bakłażan (Falcon) – Solanum melongena
-
Banan (Cavendish) – Musa acuminata
-
Batat (Covington) – Ipomoea batatas
-
Bób (Bizon) – Vicia faba
-
Borówka amerykańska (Bluecrop) – Vaccinium corymbosum
-
Brokuł (Calabrese) – Brassica oleracea var. italica
-
Brzoskwinia (Royal Gloria) – Prunus persica
-
Brzoskwinia płaskoowocowa (Platifun) – Prunus persica var. platycarpa
-
Burak Ćwikłowy (Betako F1) – Beta vulgaris
-
Cebula biała – Allium cepa
-
Cukinia (Kora) – Cucurbita pepo
-
Cytryna (Primafiori) – Citrus limon
-
Czereśnia (Burlat) – Prunus avium
-
Dynia (Hokkaido) – Cucurbita maxima
-
Fasolka szparagowa (Unidor) – Phaseolus vulgaris
-
Grejpfrut (Star Ruby) – Citrus × paradisi
-
Gruszka (Konferencja) – Pyrus communis
-
Jabłko (Golden Delicious) – Malus domestica
-
Kapusta biała (Grepala F1) – Brassica oleracea var. capitata f. alba
-
Kapusta pekińska (Optico F1) – Brassica rapa subsp. pekinensis
-
Kiwi (Hayward) – Actinidia deliciosa
-
Koper (Thalia) – Anethum graveolens
-
Kukurydza – Zea mays
-
Limonka – Citrus × aurantiifolia
-
Maliny – Rubus idaeus
-
Mango (Tommy Atkins) – Mangifera indica
-
Marchew – Daucus carota
-
Melon (Galia) – Cucumis melo
-
Morela (Florpia) – Prunus armeniaca
-
Ogórek szklarniowy (Melen) – Cucumis sativus
-
Papryka czerwona (Red California) – Capsicum annuum
-
Pieczarka (Biała U-2) – Agaricus bisporus
-
Pietruszka (korzeń) (Berlińska) – Petroselinum crispum var. tuberosum
-
Pietruszka (nać) (Laura) – Petroselinum crispum
-
Pomarańcza (Navelina) – Citrus × sinensis
-
Pomidor (Tatami) – Solanum lycopersicum
-
Por (Albos) – Allium porrum
-
Rzodkiewka (Karmen) – Raphanus sativus
-
Sałata lodowa (Somerset) – Lactuca sativa var. capitata
-
Seler naciowy (Monterey) – Apium graveolens
-
Szparagi (Gijnlim) – Asparagus officinalis
-
Śliwka – Prunus domestica
-
Truskawka (Marmolada) – Fragaria × ananassa
-
Winogrono białe (Thompson Seedless) – Vitis vinifera
-
Winogrono czerwone (Red Globe) – Vitis vinifera
-
Ziemniak (Constance) – Solanum tuberosum
Kontakt: prof. dr hab. inż. Justyna Cybulska (j.cybulska@ipan.lublin.pl)