Badania

Zespół realizujący projekt wykonuje oznaczenia zawartości pektyn, celulozy i błonnika w surowcach roślinnych.

Wykonywane są oznaczenia zawartości pektyn oraz frakcji błonnika:

  • Kwaśne detergentowe włókno (ADF) (celuloza, lignina) metodą van Soesta,
  • Frakcja ligninowa kwaśnego włókna (ADL)
  • Frakcję celulozową obliczano jako różnicę pomiędzy zawartością kwaśnego błonnika detergentowego a zawartością ligniny,
  • Neutralne detergentowe włókno (NDF) (celuloza, hemiceluloza, lignina) metodą van Soesta,
  • Zawartość hemicelulozy jako różnicę pomiędzy zawartością NDF i ADF

Wyniki zostaną opublikowane w aplikacji mobilnej FibreApp

Lista owoców i warzyw, dla których dotychczas zabezpieczono próbki do oznaczeń:

  1. Ananas (MD2) – Ananas comosus

  2. Aronia (Nero) – Aronia melanocarpa

  3. Arbuz (Resistente) – Citrullus lanatus

  4. Awokado (Hass) – Persea americana

  5. Bakłażan (Falcon) – Solanum melongena

  6. Banan (Cavendish) – Musa acuminata

  7. Batat (Covington) – Ipomoea batatas

  8. Bób (Bizon) – Vicia faba

  9. Borówka amerykańska (Bluecrop) – Vaccinium corymbosum

  10. Brokuł (Calabrese) – Brassica oleracea var. italica

  11. Brzoskwinia (Royal Gloria) – Prunus persica

  12. Brzoskwinia płaskoowocowa (Platifun) – Prunus persica var. platycarpa

  13. Burak Ćwikłowy (Betako F1) – Beta vulgaris

  14. Cebula białaAllium cepa

  15. Cukinia (Kora) – Cucurbita pepo

  16. Cytryna (Primafiori) – Citrus limon

  17. Czereśnia (Burlat) – Prunus avium

  18. Dynia (Hokkaido) – Cucurbita maxima

  19. Fasolka szparagowa (Unidor) – Phaseolus vulgaris

  20. Grejpfrut (Star Ruby) – Citrus × paradisi

  21. Gruszka (Konferencja) – Pyrus communis

  22. Jabłko (Golden Delicious) – Malus domestica

  23. Kapusta biała (Grepala F1) – Brassica oleracea var. capitata f. alba

  24. Kapusta pekińska (Optico F1) – Brassica rapa subsp. pekinensis

  25. Kiwi (Hayward) – Actinidia deliciosa

  26. Koper (Thalia) – Anethum graveolens

  27. KukurydzaZea mays

  28. LimonkaCitrus × aurantiifolia

  29. MalinyRubus idaeus

  30. Mango (Tommy Atkins) – Mangifera indica

  31. MarchewDaucus carota

  32. Melon (Galia) – Cucumis melo

  33. Morela (Florpia) – Prunus armeniaca

  34. Ogórek szklarniowy (Melen) – Cucumis sativus

  35. Papryka czerwona (Red California) – Capsicum annuum

  36. Pieczarka (Biała U-2) – Agaricus bisporus

  37. Pietruszka (korzeń) (Berlińska) – Petroselinum crispum var. tuberosum

  38. Pietruszka (nać) (Laura) – Petroselinum crispum

  39. Pomarańcza (Navelina) – Citrus × sinensis

  40. Pomidor (Tatami) – Solanum lycopersicum

  41. Por (Albos) – Allium porrum

  42. Rzodkiewka (Karmen) – Raphanus sativus

  43. Sałata lodowa (Somerset) – Lactuca sativa var. capitata

  44. Seler naciowy (Monterey) – Apium graveolens

  45. Szparagi (Gijnlim) – Asparagus officinalis

  46. ŚliwkaPrunus domestica

  47. Truskawka (Marmolada) – Fragaria × ananassa

  48. Winogrono białe (Thompson Seedless) – Vitis vinifera

  49. Winogrono czerwone (Red Globe) – Vitis vinifera

  50. Ziemniak (Constance) – Solanum tuberosum

Kontakt: prof. dr hab. inż. Justyna Cybulska (j.cybulska@ipan.lublin.pl)

Szukaj