Upowszechnianie

30.06.2025

wykład Pani dr inż. Marty fiedot pt.
Pectin – a multi-purpose biopolymer for the
production of functional materials

Miło nam poinformować Państwa, iż w ramach naszego projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o wartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk odwiedziła Pani dr inż. Marta Fiedot z Katedry Inżynierii i Technologii Polimerów, Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej, która wygłosiła zaproszony wykład.

W ramach prelekcji pt. „Pectin – a multi-purpose biopolymer for the production of functional materials” Pani dr inż. Marta Fiedot przedstawiła całość dotychczasowej wiedzy dotyczącej zastosowania pektyn w biomateriałach o szerokim wachlarzu właściwości – biosensorach, tekstyliach, bioelektronice, bioczujnikach oraz materiałach 3D i 4D. Ponadto zaprezentowała wyniki swoich badań, które spotkały się z ogromnym zainteresowaniem słuchaczy i wywołały wiele aktualnych pytań.

Serdecznie dziękujemy Pani Marcie za wykład i mamy nadzieję na dalszą owocną współpracę!

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.
Nr projektu: NdS-II/SP/0258/2023/01
Kwota dofinansowania: 1 000 000,00 PLN
Całkowita wartość projektu: 1 000 000,00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco, aby nie przegapić kolejnych aktualizacji!

28.06.2025

Rodzinny piknik integracyjny z nauką w tle

Cieszymy się z kolejnej możliwości podzielenia się naszą wiedzą! 🙂
W minioną sobotę, w ramach Rodzinnego Pikniku Integracyjnego z Nauką w Tle, który odbył się na terenie Instytut Agrofizyki PAN / Institute of Agrophysics, PAS, członkowie naszego zespołu – Vadym Chibrikov oraz Artur Zdunek – zaprezentowali wyniki badań dotyczące zawartości błonnika w owocach i warzywach oraz jego korzyści prozdrowotnych. Zgromadzone dane zostały wykorzystane w nowej aplikacji FibreApp (https://fibreapp.pl), która na podstawie obrazu obiektu podaje zawartość błonnika oraz innych komponentów roślinnych.

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministry of Science and Higher Education pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.
Nr projektu: NdS-II/SP/0258/2023/01
Kwota dofinansowania: 1 000 000.00 PLN
Całkowita wartość projektu: 1 000 000.00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco, by nie przegapić kolejnych aktualizacji!


18.06.2025

wizyta uczniów Szkoły Podstawowej
nr 52 im. Marii Konopnickiej w Lublinie w
zakładzie mikrostruktury i mechaniki biomateriałów

Cieszymy z wizyty kolejnych grup uczniów Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickej w naszym laboratorium! Uczniowie uczestniczyli w warsztatach na temat znaczenia pektyn i błonnika w zdrowym odżywianiu, a także mieli okazję poznać naszą nową aplikację mobilną FibreApp, która wspiera planowanie zdrowych posiłków Dziękujemy za ogromne zaangażowanie, uśmiechy i mnóstwo świetnych pytań! Takie spotkania to prawdziwa radość 😊

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.

Nr projektu – NdS-II/SP/0258/2023/01

Kwota dofinansowania – 1 000 000.00 PLN

Całkowita wartość projektu – 1 000 000.00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco by nie przegapić kolejnych aktualizacji!

16.06.2025

XXX Lubelskie warsztaty biofizyczne
(kazimierz nad wisłą)

Cieszymy się z kolejnej możliwości przedstawienia wyników naszych badań! 🙂

W miniony poniedziałek, w ramach XXX Lubelskich Warsztatów Biofizycznych (16–17 czerwca 2025 roku, Kazimierz nad Wisłą), Artur Zdunek zaprezentował wyniki badań dotyczące zawartości pektyn, celulozy i błonnika dietetycznego w owocach i warzywach dostępnych na rynku.

Owoce i warzywa są cennym źródłem pektyny, celulozy i błonnika pokarmowego. Zawartość poszczególnych składników zależy od wielu czynników, w tym gatunku, odmiany i stanu fizjologicznego.

Promowanie spożycia produktów roślinnych bogatych w błonnik pokarmowy oraz poszukiwanie nowych, alternatywnych źródeł pektyny i celulozy jest niezwykle ważne dla szerokiego grona interesariuszy – zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorców zainteresowanych opracowywaniem nowych produktów zgodnych z zasadą zrównoważonego rozwoju.

W celu podniesienia świadomości społecznej na temat spożycia bogatych w błonnik owoców i warzyw oraz promocji wykorzystania tego surowca jako źródła funkcjonalnych polisacharydów, oznaczono zawartość pektyny, celulozy i błonnika w ponad trzydziestu różnych owocach i warzywach dostępnych na rynku lokalnym w Polsce.

Stworzona baza danych została wykorzystana w nowej aplikacji FibreApp na urządzenia mobilne. Aplikacja podaje zawartość tych składników na podstawie obrazu obiektu.

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”.

Nr projektu – NdS-II/SP/0258/2023/01

Kwota dofinansowania – 1 000 000.00 PLN

Całkowita wartość projektu – 1 000 000.00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco by nie przegapić kolejnych aktualizacji!

16.06.2025

wizyta uczniów Szkoły Podstawowej nr 52 im. Marii Konopnickiej w Lublinie w zakładzie mikrostruktury i mechaniki biomateriałów

Z radością powitaliśmy gości w naszym laboratorium!

Członkowie naszego zespołu – Justyna Cybulska i Vadym Chibrikov – wygłosili prezentację na temat roli pektyn i błonnika pokarmowego w diecie człowieka. Mieliśmy przyjemność porozmawiać z młodszym pokoleniem o budowie ściany komórkowej roślin oraz znaczeniu owoców i warzyw w żywieniu.

Podczas wizyty nasi goście mieli okazję:

  • Obserwować tkankę ziemniaka pod mikroskopem
  • Zapoznać się z naszą aplikacją FibreApp
  • Przeprowadzić podstawowe badania reologiczne

Serdecznie dziękujemy naszym gościom – mamy nadzieję, że wkrótce znów się zobaczymy!

06.06.2025

Prezentacja aplikacji fibreapp
w ramach programu edukacji obywatelskiej
Akademia Miasto (Lublin, polska)

W piątek, 6 czerwca 2025 roku, członkowie naszego zespołu – Artur Zdunek i Justyna Cybulska – odbyli spotkanie dotyczące współpracy w ramach programu edukacji obywatelskiej Akademia Miasto w Lublinie.

Rozmowa koncentrowała się na edukacji żywieniowej, ekologicznej i klimatycznej, a także na możliwościach wspólnego rozwijania tych tematów pomiędzy Urban Lab Lublin (https://lnkd.in/dQsV3QF2) a Instytutem Agrofizyki PAN.

Podczas spotkania zaprezentowaliśmy naszą aplikację mobilną FibreApp – narzędzie, które pomaga użytkownikom monitorować dzienne spożycie błonnika i promuje dietę bogatą w świeże, nieprzetworzone owoce i warzywa – kluczowy element profilaktyki zdrowotnej 🙂

To kolejny ważny krok w kierunku promowania zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodych ludzi i upowszechniania wiedzy naukowej w społeczeństwie. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią działań łączących naukę, edukację i dobro wspólne.

Projekt współfinansowany jest z budżetu państwa w ramach programu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego pn. „Nauka dla Społeczeństwa II” (numer projektu NdS-II/SP/0258/2023/01).
Kwota dofinansowania: 1 000 000,00 PLN
Całkowita wartość projektu: 1 000 000,00 PLN

Bądźcie z nami na bieżąco by nie ominąć kolejnych informacji!

18.05.2025

Wykład Pani prof. Magdaleny frąc
w chiba university (japonia)

W dniu 18 maja 2025 roku w Chiba University w Japonii w ramach konferencji naukowej organizowanej przez Japońskie Towarzystwo Mykologiczne prof. Magdalena Frąc przedstawiła jeden z wykładów na temat mykobiomów grzybowych jako istotnych komponentów agroekosystemów wpływających na zdrowie roślin, żywności i człowieka.

Podczas wydarzenia profesor Frąc promowała również projekty realizowane w IA PAN w kierowanym przez Nią Zespole, takie jak SPIN-FERT (Horyzont Europa), LEGUMINOSE (Horyzont Europa), MICROGREENS (Opus 23, NCN), a także dwa projekty realizowane przez Instytut Agrofizyki PAN w ramach Programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa II”:

  • FibreApp (NdS-II/SP/0258/2023/01 – kierownik projektu prof. dr hab. Artur Zdunek, czł. koresp. PAN)
  • HoloBIOme (NdS-II/SP/0263/2024/01 – kierownik projektu prof. Magdalena Frąc).

Wydarzenie zgromadziło licznych ekspertów z obszaru mykologii, a wykład cieszył się dużym zainteresowaniem.

10.05.2025

28 Piknik Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik (WARSZAWA, POLSKA)

Podczas pikniku zaprezentowaliśmy pokaz „Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu!”

Opis pokazu

Używaj FibreApp, a poczujesz się lekko jak na Księżycu! Czy wiesz, że zdrowe odżywianie, w tym dieta bogata w błonnik, ma kluczowe znaczenie nie tylko na Ziemi, ale i w kosmosie? Bądź częścią interaktywnej przygody i odkryj aplikację, która oceni zawartość błonnika, pektyn i celulozy w owocach i warzywach. Skanuj owoce, warzywa i dowiedz się ile mają błonnika, pektyn lub celulozy. Sprawdź, co najlepiej wesprze Twoje żywienie! Nowa aplikacja FibreApp pozwoli Ci „poczuć się lekko jak na Księżycu”! Pokaz ma na celu prezentację aplikacji mobilnej FibreApp, która umożliwia ocenę składu owoców i warzyw pod kątem zawartości błonnika, pektyn oraz celulozy. Aplikacja, stworzona w ramach projektu pt. „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk, ma za zadanie zwiększyć świadomość na temat wartości odżywczych produktów roślinnych, co ma znaczenie dla codziennych wyborów żywieniowych.

W ramach pokazu, uczestnikom proponowana jest interaktywna prezentacja aplikacji. W tym celu stanowisko projektu będzie wyposażone w urządzenia z aplikacją FibreApp, różne gatunki owoców i warzyw, ekstrakty owoców i warzyw (miąższu, celulozy, pektyn, błonnika), oraz materiały informacyjne wyjaśniające ich rolę i znaczenie w żywieniu. Uczestnicy będą mogli zeskanować owoce i warzywa, aby uzyskać informacje o ich składzie – zawartości błonnika surowego, pektyn i celulozy. W celach demonstracyjnych, materiały aplikacji zostaną wzbogacone o informacje dotyczące roli poszczególnych składników odżywczych w żywieniu, szczególnie błonnika, co pozwala poczuć się „lekko jak na Księżycu”. FibreApp posługuje się technologią analizy obrazów w czasie rzeczywistym za pomocą modeli opartych na uczeniu maszynowym, posiada intuicyjny interfejs użytkownika oraz zawiera bazę danych z wynikami analiz chemicznych różnych owoców i warzyw. Aplikacja FibreApp będzie dostępna do pobrania poprzez skanowanie kodu QR.

Pokaz wpisuje się w hasło tegorocznego Pikniku – „Ale Kosmos!” – poprzez ukazanie, jak wiedza o składzie różnych gatunków owoców i warzyw może wspierać nasze życie na Ziemi, a być może również w przyszłości podczas misji kosmicznych lub zasiedlania kolejnych planet. Dzięki FibreApp, możemy pomóc sobie dziś i w przyszłości poprzez dokonywanie właściwych wyborów konsumenckich i tworzenie zbilansowanej, bogatej w błonnik diety. Uczestnicy będą mieli możliwość pobrania aplikacji FibreApp oraz skanowania wybranych gatunków owoców i warzyw, co pozwoli im na poznanie zawartości błonnika, pektyn i celulozy w tych produktach. Dodatkowo, będą mogli używać jej przy codziennych zakupach, dokonując zdrowych wyborów żywieniowych. Nasz zespół będzie dostępny do zadawania pytań i prowadzenia dyskusji.

Grupa docelowa: dzieci (do 6 lat), uczniowie szkół podstawowych, uczniowie szkół ponadpodstawowych, studenci, dorośli

01-03.07.2024

Wykład „Owoce pestkowe i jagodowe jako alternatywne źródła pektyn” wygłoszony przez dr hab. Justyną Cybulska podczas VIII Sympozjum Inżynierii Żywności (WARSZAWA, POLSKA)

Wykład prezentował fragment badań prowadzonych w projekcie „Badania i upowszechnianie wiedzy o zawartości pektyn, celulozy i błonnika w owocach i warzywach” (NdS-II/SP/0258/2023/01) realizowanego w Instytucie Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk. Profesor Cybulska szczegółowo zaprezentowała charakterystykę pektyn trzech frakcji (rozpuszczalnych w wodzie, chelatorze wapnia i słabych alkaliach) pozyskanych z owoców jagodowych: truskawek, malin i czarnych porzeczek, i pestkowych: śliwek, wiśni i brzoskwiń.

Współautorami wykładu są Justyna Cybulska, Magdalena Kurzyna Szklarek, Artur Zdunek z Instytutu Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk oraz Jose Manuel Cruz Rubio, BOKU University, Department of Biotechnology, Institute of Molecular Biotechnology.

Szukaj